Odjel za gitaru

Pročelnica: Angenija Đuga, prof.

Odjel za gitaru postoji od 1979. godine, tj. od samog početka rada glazbene škole. Veliki interes djece za učenje gitare polučio je i uspjeh, tako da je u proteklih 36 godina 20-tak naših učenika nastavilo školovanje u srednjoj glazbenoj školi, a jedan učenik je na studiju u Beču.

Ove školske godine  na Odjelu za gitaru upisano je 66 učenika od 1. do 6. razreda i
9 učenika  srednje škole.

Gitaru podučavaju nastavnici:

  • Angenija Đuga, prof.
  • Aleksandra Nađ, prof.
  • Antun Iveković, mag.mus.
  • Grgur Begovac, mag.art.
  • Viktoriia Kulykovska, mag.art.

Učenici gitare redovito nastupaju na koncertima Odjela za gitaru, kao i na ostalim koncertima škole. Zapaženi uspjeh postigli su na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu kao solisti, ali i kao komorni sastavi.

 

Gitara

Gitara

Gitara kao glazbalo postoji još od staroga vijeka, ali ne u današnjem obliku. U  8. stoljeću  Arapi su, prilikom osvajanja Španjolske donijeli sa sobom instrument al-ud iz kojega je potekla lutnja, također vrlo popularna u cijeloj Europi. Prva knjiga skladbi za lutnju tiskana je u Veneciji 1508. god. Kasnije se, od 16.-18. st. u Španjolskoj postepeno razvijao instrument kojeg danas prepoznajemo kao modernu klasičnu gitaru (18-19.st.), pa se zbog toga naziva Španjolska gitara. Male obiteljske radionice pridonijele su bogatstvu instrumenata i njihovom razvoju, kao i popularnosti.Poznati su španjolski i talijanski gitaristi, autori mnogobrojnih Škola za gitaru čije skladbe i danas izvodimo: Fernando Sor, Matteo Carcassi, Ferdinando Carulli, Mauro Giuliani.
Danas povezujemo tradiciju glazbe za lutnju i skladbe modernih autora za gitaru.