Odjel za gudače

Pročelnik: Branimir Vedrina, prof.

Odjel za gudače čine 43 učenika violine u osnovnoj školi, 10 učenika  violončela u osnovnoj i 1 u srednjoj školi, 2 učenik violine u srednjoj školi, 6 učenika viole 2. razred i 1 1. razred osnovne škole, 2 učenika kontrabasa.

Nastavnici violine su:

  • Ivana Žuljević Jakopec, prof.
  • Branimir Vedrina, prof.
  • Ljudmila Kozig, prof.

Prof. violončela je Lovro Kovačević, prof. viole su Mihaela Čajko i Sonja Jugo, prof. kontrabasa je Adam Millan.

Na Odjelu djeluju gudački orkestar i komorni sastavi.

Kako imamo veliki broj vrlo talentiranih učenika, često odlazimo na razna natjecanja, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvo. 

Također, naši učenici redovito i vrlo uspješno nastupaju na svim važnijim produkcijama gudačkog odjela kao i na božićnim te završnim koncertima GŠ-e.

 

Programi

Kontrabas

Kontrabas

Kontrabas je najveći i najmlađi gudački instrument. Svira se stojeći ili sjedeći na visokom stolcu. Ima najduže i najdeblje žice među gudačima. Proizvodi najdublje i snažne tonove. Gudalo za kontrabas je najkraće u odnosu na ostale gudačke intstrumente. Pritisak prsta na žice, kao i pritisak gudala mora biti snažan. Kontrabas je standardni član žičanog dijela orkestra, a može nastupati i solistički ili u komornoj glazbi.

Viola

Viola

Viola je gudačko glazbalo s četiri žice. Oblikom je jednaka violini, no malo većih dimenzija.
U orkestralnoj glazbi tonovi viole viši su od tonova violončela, a niži od tonova violine. Vještina potrebna za sviranje viole naizgled je slična tehnici sviranja violine, no u mnogočemu se razlikuje. Na violi su obično ugrađene deblje žice nego na violini, što u kombinaciji s njenom veličinom daje niži raspon tonova te tamniju, dublju i nježniju boju tona.

Violina

Violina

Violina je gudački instrument s četiri žice, i od svih gudačkih instrumenata proizvodi najviše tonove i najmanjih je dimenzija. Riječ violina posredstvom romanskih jezika dolazi iz srednjovjekovne latinske riječi vitula što označava žičano glazbalo. Osoba koja svira violinu zove se violinist ili violinistica.

Violončelo

Violončelo

Violončelo pripada skupini gudačkih instrumenata jer se svira s gudalom.

On je "veliki brat" violine i viole, pa mu je i "boja glasa" nešto dublja.

Svira se sjedeći, a stabilnost instrumenta postiže se sa šiljkom (nogicom) oslonjenom na pod, te tako ne iziskuje veliki napor kod svirača.

Ton mu je najsličniji ljudskom glasu, te svojom ljepotom zvuka oduševljava brojne slušatelje diljem svijeta. Skladbe za violončelo pišu se uglavnom u F-ključu, ali se nekad koriste još dva ključa: G i C (tenor) ključevi.